St. Laurits Kilden ved Præstegårdsheden, Kongerslev.

Når man går tur i Præstegårdsheden i Kongerslev, kan man ved udkanten af heden, dér hvor mark og hede møder hinanden, finde resterne af et stort kors på jorden. Midt imellem påskeliljer og anemoner ligger det skjult og glemt i en fordybning i landskabet. Hér lå engang en hellig kilde, hvilket de færreste ved. Kilden hed St. Laurits kilden.

“St. Laurits Kilde (Hellum Herred, S. Kongerslev Sogn) fandtes syd for Præstegården ved Præstens Hedebakke. Nu er Kilden omdannet til Vandværk. Tæt derved findes en Mark, der hedder Blegkildemark. Da Kilden i 1890’erne blev oprenset, gjordes ingen Fund. Den besøgtes St. Hans Aften, men Besøgene er nu ophørte. Dens Vand var godt for »røde øjne«. Man hentede Vand til Vaskning af syge Mennesker. Den brugtes undertiden i Stedet for Skørping Kilde.

Sagnet fortæller, at en blind Mand, Laust, drømte, at han skulle oprykke en Nældebusk, så vilde en Kilde udspringe, og i denne skulle han bade sine øjne, så vilde han få sit Syn igen. Som han drømte, skete det, og siden ansås Kilden for hellig. (Nærv. Årb., Vl., 1917, 518. Danske Sagn, III., 1108. Opt. i D. F. S., 1906/31, 1521.)” Kilde

Hvem var St. Laurits/Laurentius? (klik på tekst)

Som området ser ud 2021.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *