Klynevogn fra Pindstrup Mosebrug.

Pindstrup Mosebrug blev startet som en briketfabrik sydøst for Kongerslev i 1948. Initiativtagere var Kongerslev Borgerforening, der tog til Pindstrup på Djursland for at overtale La Cour til at flytte fabrikken fra Kærsholm til Kongerslev.

Han indvilgede, og Borgerforeningen købte en grund ved Hadsundbanen til ham. I 1956-57 blev tørvestrøelses fabrikken opført af lokale håndværkere. Nu var kommunen kommet på banen, for det drejede sig om mange arbejdspladser (70-80 i højsæsonen).

De købte et areal til fabrikken af Haelkjærgaard. Arealet blev udlejet til La Cour i 20 år medforkøbsret til den pris, som kommunen havde givet. Tørvene (klynerne) blev kørt fra Lille Vildmose ad det gamle mergelspor til fabrikken i vogne som denne, der rummer ca. 4 m3 klyner. Det er ikke en tipvogn, da vognen ikke kan tippes. Siderne kan vippes ud, og tørven rykkes fra vognene i fabrikken.

”Sander” ved Mølledammen byggede vognene op på undervogne af tipvogne i træ slået sammen med store søm. Han byggede alle vognene i perioden 1954-79 i fabrikkens værksted. I den tid sled han 4 lægthamre op.

Fabrikkens betydning for Kongerslev Pindstrup Mosebrugs fabrik i Kongerslev har haft umådelig stor betydning for lokalsamfundet. Den har givet megen arbejde til byens beboere. Desuden projekter og vedligeholdelse til de lokale håndværkere samt salg til forretningsdrivende. En stor del af Kongerslev og omegns indbyggere har haft arbejde i Pindstrup Mosebrug. Mange med fast arbejde på fabrikken og endnu flere i sæsonarbejdet ude i Lille Vildmose. Unge mennesker havde deres første tilknytning til Pindstrup Mosebrug, når de i studietiden arbejdede i mosen i ferien. Tekst: Søren Chr. Jensen.

Der mangler lidt beplantning, et skilt – så er projektet færdigt. Takket være Lejerbo, Aalborg Kommune, Samrådet9293, en frivillig arbejdsgruppe under “Udvikling i din by, Kongerslev” samt Rene Christensen, som har stået for en stor del af projektet.

Foto lånt fra Jernbane.dk
Foto lånt fra arkiv.dk
Foto lånt fra Denstoredanske.dk
Foto lånt fra arkiv.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *