Vi kender de gamle sagn, men har DU en historie fra nutiden?

“Verdens største folkemindesamler nedfældede historierne fra landet. Han hed Evald Tang, og sammen med Nordjyske Museer, musikere og et lokalmiljø, vil vi sørge vi, at det gigantiske kulturpotentiale lever videre”, fortæller Sofie Mølkjær Zehngraff. “Tanken er et stykke ude i glemsen. Men ikke desto mindre er “Danske sagn, som de har lydt i folkemunde” overleveringer, som er blevet fortalt og genfortalt igennem generationer. 

Helhesten i Heden, genfærdet i præstegården, spøgelset i haven ved Sigsgård, bjergfolkene i Kjællingbjerg, den hvide pige ved Nr. Kongerslev, dødsvarsel ved Tinghuset i Kongerslev, ér allerede nedfældet og blev for nylig fortalt ved et arrangement på skolen i samarbejde med Aalborg Kommune og Nordjyske museer samt Samrådet 9293 (De kan læses hér. ) 9293 er rig på spændende sagn, ud af 22 sagn fra Sejlflod området, er de 10 fra vort område., men nu gælder det altså historierne fra nyere tid.

Sagn er fortællinger, der udgør en genre med udgangspunkt i mundtlig tradition. Mange sagn er blevet nedskrevet langt senere end oprindelsen og senere udgivet som led i indsamling af folkeminder. Ordet sagn betyder oprindeligt “udsagn” eller “beretning” og hænger sprogligt sammen med ord som sagde og sige.”

Har DU en historie som fortjener at blive fortalt? En historie om noget overnaturligt, noget uforklarligt som er tilknyttet til Kongerslev, Nr. Kongerslev eller Komdrup (samt opland) og som eftertiden vil finde spændende at læse, præcis som vi nyder de gamle sagn idag, så vil Sofie meget gerne høre fra dig.

Send en mail til info@kongerslev9293.dkså sætter vi dig i forbindelse med Sofie.

‘Podcast for dig’ Hver landsdel har som bekendt sine hekse og trolde – og især heksene – er blevet overleveret til i dag. Sofie ønsker at skabe en podcast om netop de små oplevelser og sagn som er i og omkring Kongerslev idag. En podcast som skabe rammerne for, at sagnene ikke glider ud i glemslen ved at sætte scenen, der, hvor sagnene er.

“‘Podcast for dig’ udspringer af en idé om at udnytte de besøgendes nysgerrighed overfor
omgivelserne til at skabe et andet rum. Ved at lancere en radiobiograf, der bruger landsbyernes
stedsbundne kvaliteter, vil vi helt konkret styrke fællesskaberne ved at bringe biografstolene ud af
mørket og ind på bytorvet i Kongerslev. Vores mål er at skabe en landsby med et gigantisk kulturhistorisk potentiale i de mange sagn, der foregår ude på landet.”

Lige adgang til kultur.
Selv om vi er langt ude på landet, skal der være en lige adgang til kultur. Biografrummet skal skabe
et rum for alt det, kulturen kan give os – men som der ikke er lige adgang til. Måske sidder der en
gymnasieelev, der mangler noget at dykke ned i. Måske er der en gruppe ældre mennesker, der
mødes i aktivitetscentret og mangler noget at snakke om. Først og fremmest vil vi bane vejen for,
at kulturen er, der hvor folk er.

SYSSEL.
Styrkede fællesskaber og sammenhængskraft. At skabe sådan et sted, hvor vi kan mødes på tværs af generationer, geografi og samfundslag. Når lokale går i Brugsen, vil vi stå på torvet, flankeret af Radiobiografen, som er åben for alle. Vi plejer at sige, at det er mødet mellem generationer, der driver os. ‘Podcast for dig’ er nemlig et medie, der samler det nørdede, fortrængte og pudseløjerlige, vi kender som vores kulturarv.” Skriver Sofie bl.a. i sit Projekt, som DU altså har muligheden for at bidrage til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *