Hvordan har vi det i 9293? Et forskningsprojekt deler Danmark op i 2.000 områder og viser risikoen for at dø før tid.

“Vi betragter som regel Danmark som et af de mest lige lande i verden, men når det kommer til sundhed, er forskellene massive.

Risikoen for at dø, før man fylder 75 år, er for eksempel seks gange højere i Rødbyhavn på Lolland end i Gentofte nord for København. Det viser en helt ny kortlægning fra Aarhus Universitet af dødsfald fra 2017 til 2021.

Overalt i landet er der nabokvarterer med kæmpe forskel i helbred. De sunde i det pæne villakvarter kan kigge lige over til højhusene på den anden side af gaden, hvor beboerne i gennemsnit har adskillige år kortere at leve i.” Sådan indleder Nis Kielgast, Johannes Wehner & Simone Cecilie Møller deres artikel på DR.dk Søndag 17.Marts.

De fortsætter “Forskerne har valgt at bruge et skæringspunkt på 75 år som målestok for at dø for tidligt. Både for kvinder og mænd vil det være tidligt at dø under den alder, da middellevetiden for mænd er næsten 80 år, mens den for kvinder er over 83 år. Det er en tredjedel af den kvarte million dødsfald, der skete, før folk fyldte 75.”

LÆS HELE ARTIKLEN VED AT TRYKKE HÉR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *