Nikotionforgiftning, når snus-/nikotin poser ligger på gaden og i naturen – desværre også i Kongerslev.

Endnu en hund er forgiftet, det skete igen forleden. Der deles dagligt billeder på bl.a. facebook med advarsler om døde eller syge hunde, blot fordi mange ikke tager deres nikotionpose med sig. De små hvide poser ligger over alt. En hund i Kongerslev nåede at spise en enkelt pose og til trods for at hunden er stor og ung/stærk, den nu indlagt og i kritisk tilstand.

-Generelt hører affald ikke hjemme i naturen, men særligt snusposer og andre produkter med nikotin kan have fatale konsekvenser for dyr. Det er ikke kun hunde, der dør, hvis de bliver forgiftet med nikotin, men også katte og andre nysgerrige dyr vil tage skade af at indtage de små poser.

-Nikotinforgiftning hos hunde var for blot få år siden et sjældent syn i Danmark. Men desværre er det et stigende problem, da danskerne, især de unge, er begyndt at benytte sig af nikotinposer. Hunde kan finde på at spise poserne, hvis de finder dem, og det kan gøre dem meget syge.

-Nikotinposer, også kaldet snus, er blevet populære – især blandt de unge. Det betyder, at de også langt oftere er at finde i vores nærmiljø, på gader og stræder samt i naturen, og det er faktisk et problem, for poserne kan blive spist af hunde, som efterfølgende får alvorlig nikotinforgiftning.

Hvad er symptomerne på nikotinforgiftning så?

-Nikotin påvirker både det centrale og perifere nervesystem og dermed åndedræt og kredsløb og er potentielt dødeligt, hvis det optages i for store mængder i forhold til hundens vægt.
Hvis hunden ikke kaster op, kan en nikotinforgiftning udvikle sig inden for få minutter til flere timer efter indtagelsen af nikotinen. Forgiftningssymptomerne starter med kvalme og savlen, og derefter ses opkast og diarré. Indvirkningen på nervesystemet vil manifestere sig ved, at hunden virker forvirret, har kulderystninger, stiv gang, er angst og efterhånden bliver mere svag og afkræftet.


-Nikotin har den effekt på det autonome nervesystem, at det først stimuleres og derefter hæmmes. Denne effekt indvirker på kredsløbet og åndedrættet, efterhånden som forgiftningen forløber. Åndedrætsbesvær er slutstadiet af nikotinforgiftning på grund af en lammelse af åndedrætsmuskulaturen. Hjertet vil fortsætte med at slå, indtil iltmanglen er så udtalt, at dyret dør.

Fakta lånt fra: Agira, Netdyredoktoren og dyrenes beskyttelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *